Tırnak işareti nerede kullanılır ve örnekler?

Cümlelerde yazılan kitap, dergi vb. eser adlarının başına ve sonuna konur. Tanım cümlelerinde tanımı yapılan kelimelerin başına ve sonuna konur. Atatürk “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” diyerek spora ve sporcuya verdiği önemi anlatmıştır.

Tırnak işaretinin kullanıldığı cümleler nelerdir?

Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır: Yeni bir “barış taarruzu” başladı. 3. Cümle içerisinde eserlerin ve yazıların adları ile bölüm başlıkları tırnak içine alınır: Bugün öğrenciler “Kendi Gök Kubbemiz” adlı şiiri incelediler. “Yazım Kuralları” bölümünde bazı uyarılara yer verilmiştir.

Çift tırnak ne için kullanılır?

Herhangi birinin konuşmasının alıntılanması halinde çift tırnak işareti kullanılmaktadır. Cümlenin başında ve sonunda direkt olarak çift tırnak işaretinin kullanılması gerekmektedir. Fakat çift tırnaklı cümle içerisinde ek bir detay veya önemli bir kısımdan bahsedilecekse de tek tırnak işaretinin kullanılması şarttır.

Tırnak içindeki cümleden sonra nokta konur mu?

Tırnak içine alınan ifade tam bir cümle ise kendi noktalama işaretlerini korur. Bu cümlenin sonuna gelen ünlem, soru, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretinin "içine" konur: Kurda "Neden boynun kalın?" demişler; "İşimi kendim görürüm de ondan." demiş.

Nokta nerede kullanılır ve örnekler?

Nokta işaretinin hangi alanlarda kullanıldığı ile ilgili örnek cümleler şu şekildedir;

  • Cümle sonlarında, …
  • Kelime kısaltmalarında, …
  • Sıra belirtmede, …
  • Maddelendirmede, …
  • Tarih ayrımlarında, …
  • Saat ve dakika ayrımlarında, …
  • Kitap ve dergi künyelerinde, …
  • İnternette ağ adreslerinde,

Apr 20, 2020

Parantez nerelerde kullanılır ve örnekler?

Yay ayracın yani parantezlerin kullanım alanları şu şekildedir; – Cümlelerde bulunan, fakat tek başlarına ya da cümle içinde herhangi bir görev almayan kelimeleri açıklamak için parantez işareti kullanılır. – Özel bir kişiden bahsederken mesleği ya da doğum ve ölüm tarihi ine parantez içerisinde verilir.

Tırnak içindeki cümleler nasıl yazılır?

Alıntı cümle(ler), büyük harfle başlar, noktayla biter. Alıntı cümleye ait olan noktalama işaretleri tırnağın içinde kalır. Asıl cümle de daha bitmediği için küçük harfle devam eder: Örnek-1: Yaşlı kadın, "Yetişin!" diye bağırdı.